Sportska dvorana OŠ Tituš Brezovački

Tipologija
Sport
Lokacija
Zagreb
Godina
2005.
Veličina
2000 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
otkup - arh.urb. natječaj
Autori
Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmenrann, Ivan Galić
Suradnici
Neven Bilić
Download
factsheet

Projekt izgradnje nove školske sportske dvorane prepoznat je kao prilika da se aktivnije posveti uređenju cjeline škole i okoline. Škola je građena u nekoliko faza dodavanjem građevina što je rezultiralo vizualnom bukom i neatraktivnošću. Princip adiranja je potrošio veliki dio površine parcele pa je danas preostalo premalo prostora pod zelenilom koji nije utilitaran.

Nova sportska dvorana projektirana je uz sjeverni rub parcele sa projektantskom težnjom da se površinom komprimira i ostavi što veću slobodnu i otvorenu površinu uz spoj dvorane i škole. Tako bi nastalo novo zeleno lice škole, ali i mjesto boravka učenika pri najrazličitijim aktivnostima. 

Školsko dvorište je definirano drvenom platformom koja je perforirana otvorima gdje su zasađena stabla. Za razliku od školskog dvorišta školski vrt ima intimniji karakter, unutar šljunkom definiranog obuhvata postavljene su kružne klupe za sjedenje i odmor te zasađeno visoko zelenilo.

Funkcionalna dispozicija prostora školske sportske dvorane, ali i projektantska koncepcija  određena je bočnom postavom komunikacija, te smještajem dvodjelne dvorane na katu, dvorane za korektivnu gimnastiku u suterenu, a svih pretećih prostorija na razini prizemlja. Na taj način je postignuto komprimiranje volumena dvorane kako ne bi zauzela veliku površinu na parceli, ali omogućeno je i uzbudljivo funkcionalno i prostorno preplitanje dviju dvorana.

Posljedično nastaje i cijeli spektar prostornih i svjetlosnih doživljaja – od polukopane i zenitalno osvjetljene dvorane u suterenu do dvorane koja lebdi na katu.

 

Obje dvorane kao i ulazna etaža sa svim pratećim prostorima su povezane bočnim komunikacijama smještenim u duljini pročelja što rezultira i specifičnom arhitektonskom promenadom koja se penje od suterena do razine galerija iznad tribina. Istovremeno je ostvaren čisti volumen dvorane, koji će  jednostavno dobiti fasadnu opnu difuznog karaktera koja propušta dovoljnu koičinu dnevnog svjetla.

Slični projekti - Sport

XII gimnazija i klizalište

Zagreb | 2013 | 15100m2

Rukometni centar Svetice

Zagreb | 2005 | 12800m2

Kompleks URIHO

Zagreb | 2008 | 30000m2

Bazen Špansko Oranice

Zagreb | 2018 | 5300m2