Bazen Dubrava

Tipologija
Sport
Lokacija
Zagreb
Godina
2019.
Veličina
5000 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Boris Vidaković, Robert Bodiš, Iva Erak
Download
factsheet
factsheet[EN]

Novi objekt bazena projektiran je u specifičnom zagrebačkom kontekstu naselja Dubrava. Riječ je o prostoru gdje se susreću individualna stambena izgradnja i fragmenti modernističkog planskog urbanizma kreirajući niz neobičnih situacija u prostoru. Kao rezultat nastaje grad kolaž, koji je po mnogočemu amblematski i za druge rubne dijelova Zagreba.

U tlocrtu i presjeku je ostvarena svojevrsna prostorna petlja koja povezuje bazene, dvoranu i ulazni prostor. Razina prizemlja se upušta i  uvlači posjetitelje ispod bazena, te otvara malu dvoranu kroz niz prostornih sekvenci. Istovremeno, smaknute bazenske dvorane se fluidno nastavljaju jedna na drugu te otvaraju prema eksterijeru na sjevernom i južnom pročelju. Upravo ovakva orijentacija bazena u smjeru sjever – jug proizašla je iz neposrednog susjedstva - crkva i stambeni neboder sa bočnih strana, kao i logičnih nastavaka pješačkih puteva. 

Ovakva parcela sa svojim neposrednim okruženjem testira karakter intime kupanja i polugolog izdanja pojedinca. S jedne strane izloženost pogledima sa viših katova nebodera, a s druge pogledu sa platoa crkve. U takvom scenariju korisnici bazena postaju eksponati, tema razgovora i motiv pogleda. 

Smještaj na križanju sa sjeverne strane onemogućuje i uobičajeno otvaranje bazena prema jugu. Kao strategija je korišteno izdizanje etaže bazena na visinu prvog kata, kao i njeno zatvaranje (odnosno perforiranje) prema susjedstvu na istoku i zapadu.

Rezultat je naizgled autonomna forma kojom se istražuju mogućnosti ovakve tipologije istovremeno kreirajući javne i polujavne prostore.

 

Naizgled mala površina tretirana je kao kompleksna prostorna cjelina. Izdizanjem bazena nastaje gradski, gotovo metropolitanski osjećaj kupanja i plivanja s pogledom na grad. Istovremeno uzdignute staklene stijene postaju ekrani prema van koji direktno komuniciraju javni sadržaj novog bazena.

Slični projekti - Sport

Sportska dvorana Račice

Račice, Vodice | 2020 | 2500m2

Bazen Špansko Oranice

Zagreb | 2018 | 5300m2

Sportska dvorana Zlatar Bistrica

Zlatar Bistrica | 2016 | 2000m2

XII gimnazija i klizalište

Zagreb | 2013 | 15100m2