Bazen Špansko Oranice

Tipologija
Sport
Lokacija
Zagreb
Godina
2018.
Veličina
5300 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
5. nagrada - arh.urb. natječaj
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Rea Vidović, Robert Bodiš, Hrvoje Končar, Boris Vidaković, Sanda Moharić, Ivana Slavnić, Iva Erak
Download
factsheet

Lokacija za novi bazen nalazi se na spoju naselja Špansko Oranice i Zagrebačke avenije, gdje se pravilni raster stambenog naselja, zarotiran za približno 45 stupnjeva, sudara s ravnim pravilnim pravcem Avenije. Kao rezultat ostaje nepravilni peterokut koji istovremeno pripada stambenom naselju i aveniji. Bazen je istovremeno dio dva sukobljena mjerila i principa – s jedne strane uniformirano naselje stambenih šesterokatnica, a s druge strane neusklađena avenija gotovo metropolitanskog mjerila. Objekt novog bazena značajno je manji od svih građevinskih ekspresija na aveniji te istovremeno odudara od pravilnog ritma stambenih lamela naselja.

Objekt bazena koncipiran je kao monovolumen iz kojeg su isječeni dijelovi, te tako nastaje niz specifičnih prostora koji omogućuju korištenje vanjskih površina. Na sjeveru, orijentiran prema naselju, projektiran je veliki natkriveni pristupni trg kao proširenje partera koji omogućuje pristup korisnika bazena.  Terasa cafea omogućuje protežnost unutarnjeg prostora od ophoda gledališta preko cafea sve do ulaznog trijema.  Uz ophod bazena projektirano je unutarnje sunčalište, a uz njega i vanjsko kojim  se kompenzira izostanak vanjskih terena.

Rezultati natječaja za idejno rješenje bazena na lokaciji Špansko-Oranice u Zagrebu

5. nagrada za NOP Studio


Društvo arhitekata Zagreba

Na južnoj strani, homogeni volumen se rastvara ostakljenim stijenama koje propuštaju južno sunce do unutrašnjosti bazena te stvaraju ikoničnu noćnu sliku prema Zagrebačkoj aveniji, ali i svojevrsni screen prema scenografiji metropolitanske užurbanosti s konstantim prometom u prvom planu te poslovnim i stambenim zgradama u pozadini.

Zadana tlocrtna kontura riješena je kroz nizanje funkcionalnih grupa, obavijenih elaboriranom čeličnom strukturom koja, osim konstruktivne uloge, preuzima i elemente zaštite od sunca, fizike zgrade i obloge interijera.

Završna forma nastaje razapinjanjem obloge refleksnim limom preko konstrukcije. Tema konačne forme je tema ovojnice - cijela zgrada je obavijena u istovjetnu ovojnicu od ploča refleksnog lima koja se prilagođava različitim potrebama interijera i čini volumen bazena homogenim. Forma je posljedica napinjanja ovojnice oko konstrukcije koja prati zadanu konturu i funkciju.

Slični projekti - Sport

XII gimnazija i klizalište

Zagreb | 2013 | 15100m2

Rukometni centar Svetice

Zagreb | 2005 | 12800m2

Kompleks URIHO

Zagreb | 2008 | 30000m2