Škola Supetar

Tipologija
Edukacija
Lokacija
Supetar, Brač
Godina
2018.
Veličina
5800 m2
Status
3. nagrada - natječaj
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Boris Vidaković, Robert Bodiš, Iva Erak, Hrvoje Končar
Download
factsheet

Nova osnovna škola planirana je nedaleko centra Supetra, u urbanistički definiranom dijelu grada gdje prevladava pojedinačna izgradnja obiteljskih kuća. Unutar mreže usitnjene izgradnje nalazi se lokacija kompleksa nove osnovne škole sa sportskom dvoranom i garažom. Traženi arhitektonski program svojom dimenzijom višestruko nadilazi mjerilo okoline.

Škola je zamišljena tako da uspostavlja odnos dva sukobljena mjerila – malog mjerila koje teži zadržavanju karaktera susjedstva i velikog mjerila kojim nastaje novi društveni sadržaj i javni prostor.

 

Škola je podijeljena u dvije cjeline koje se međusobno isprepliću istovremeno stvarajući različite odnose prema okolini, ali i nove javne i školske prostore. Uz uličnu, zapadnu stranu postavljen je niz volumena manjeg mjerila koji ostvaruju direktan odnos sa pitomim susjedstvom kojem se prilagođava mjerilom i ritmom. Veliki volumen nove sportske dvorane povučen je u unutašnjost parcele i djelomično ukupan te se otkiva na sjevernoj uličnoj fronti. Iznad dvorane projektiran je plato sa sportskim terenima i školskim trgom.

Duž ulice sa zapadne strane stepenasto se nižu sklopovi funkcionalnih cjelina s jednostrešnim krovom u formatu i mjerilu okolne izgradnje. Kompozicija završava izduženim lamelama na jugu koje sadrže predmetnu i razrednu nastavu. Između kućica nižu se unutrašnja dvorišta, na krovu dvorane nalazi se pute terasa i stubišta javno dostupan plato sa sportskim sadržajima. Radi umanjenja buke s ulice i sportskog terena, zabatni zidovi radnih prostorija su puni i otvaraju se samo introvertirano prema unutrašnjim dvorištima. Cjelokupna razredna nastava orijentirana je prema jugu.

Biblioteka, dvorana i vanjski sportski tereni dostupni su neposredno na korištenje lokalnoj zajednici. Koncepcija odvojenih  volumena učionica omogućava pogodnosti pri cjelokupnom oblikovanju objekta te je omogućena postava prozora na najpovoljnijoj orijentaciji s obzirom na smjerove osunčavanja.

Slični projekti - Edukacija

XII gimnazija i klizalište

Zagreb | 2013 | 15100m2

I. gimnazija Osijek

Osijek | 2018 | 7500m2