Dječji vrtić Stenjevec

Tipologija
Edukacija
Lokacija
Zagreb
Godina
2018.
Veličina
2200 m2
Status
2. nagrada - arh.urb. natječaj
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Boris Vidaković, Rea Vidović, Robert Bodiš, Hrvoje Končar, Iva Erak, Jurana Hraste
Download
factsheet

Novi dječji vrtić Stenjevec predviđen je na lokaciji smještenoj na rubu stambenog naselja Špansko, ali i na samom rubu urbaniziranog teritorija grada. Okoliš budućeg vrtića je nemjesto kojim dominira atmosfera filmova Wima Wendersa – riječ je o gotovo metafizičkom prostoru određenom autobusnim okretištem i novoizgrađenim stambenim osmerokatnicama smještenim uz oranice s pogledom prema svjetlećem pejzažu šoping centara. 

Predlaže se koncept građenja vlastitog mikrokonteksta bez direktnog vezanja na postojeće, ionako promjenjivo stanje bez jasnih kriterija. Arhitektonska kompozicija kubusa je gotovo autonomna obzirom na okolinu, ali istovremeno podređena programu dječjeg vrtića. 

Rezultati natječaja za dječji vrtić u Stenjevcu

2. nagrada za NOP Studio


pogledaj.to

Usitnjeno mjerilo prilagođeno je djeci, ali postavljeno tako da se uspostavlja red i strukturiranost prostora, možda i više nego je naizgled moguće samo programom zadanom kvadraturom. Boravci su definirani podgledom dvostrešnih krovova i okulusom u kutu, čime je naglašen njihov privatni i štićeni karakter. Pretprostori garderoba su tretirani kao poluotvoreni i orijentirani na zajedničku komunikaciju, čime je omogućeno kružno povezivanje jedinica preko komunikacije koja se širi u jedinice i formira novi zajednički prostor – mali trg kao mjesto susreta i zajedničkih aktivnosti.

Fleksibilnost u režimu korištenja ne proizlazi tek iz zbrajanja susjednih površina jedinica, već u postavljanju jedinica u jedinstveni odnos koji istovremeno omogućuje interakciju djece, ali i generira novi zajednički prostor.

Sve komunikacije tretirane su tako da funkcioniraju kao proširenja određenih sadržaja i obratno, odnosno –hodnici, garderobe, predulazi , ateljei, PVN, blagovaonice su tretirani kao dio jedinstvenog prostora. Njihove granice su markirane visokim gredama kako bi se gradirali različiti karakteri prostora.

Slični projekti - Edukacija

XII gimnazija i klizalište

Zagreb | 2013 | 15100m2

I. gimnazija Osijek

Osijek | 2018 | 7500m2