Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec

Tipologija
Edukacija
Lokacija
Sesvetski Kraljevec
Godina
2017.
Veličina
2500 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Robert Bodiš, Rea Vidović, Boris Vidaković, Marko Salopek, Sanda Moharić
Download
factsheet

Novi dječji vrtić projektiran je kontekstu pregrađa koje postaje sve poželjnije mjesto stanovanja za mlade obitelji. Dojučerašnja gradska periferija raste do mjerila srednje velikih gradova kao što je to primjer na rubovima Zagreba. Građevina dječjeg vrtića oblikom se prilagođava granicama obuhvata i poštujući zadatkom određene građevinske pravce stvara blagu, zakrivljenu i djelomično razvedenu formu ozelenjenog brežuljka.

Na taj način prirodni teren prelazi na zgradu vrtića, a sama zgrada vrtića postaje produžetak prirodnog terena i vegetacije.

 

Međusobno se integriraju i prožimaju prostorno-ambijentalne dimenzije arhitekture vrtića i funkcionalne karakteristike prirodnog terena na kojem se vrtrić nalazi.

Zgrada svojom zakrivljenom formom organski definira najzaštićeniji centralni unutrašnji dio prema kojem se orijentiraju svi sklopovi jasličkih i vrtićkih jedinica. U žarištu ove forme je vanjsko igralište na jugu koje sama zgrada vrtića štiti svojom prirodnom konfiguracijom i pritom se prema njemu otvara naglašavajući tako povezanost vanjskog i unutrašnjeg prostora jedinica.

Cijela površina obuhvata (p)ostaje zelena površina
 

s površinama predviđenim za vanjska igrališta, djelomično osunčana, a djelomično u hladu s prostorima za igru, odmor, istraživanje vode, prirode i vegetacije.

Centralni prostor vanjskog igrališta omeđen je i zaštićen oblikom zgrade i predstavlja fleksibilan prostor susreta, interakcije i spajanja aktivnosti skupnih jedinica. Sustavom pješačkih puteva, zelenih krovova i blagih kosina ozelenjenih padina, koji su integralni dio zgrade dječjeg vrtića, stvara se inherentna povezanost prirodnog terena i arhitekture te kružna komunikacijska povezanost svih zajedničkih prostora u svrhu maksimaliziranja potencijalnih prostora interakcije među djecom. 

Slični projekti - Edukacija

Dječji vrtić Brezovica

Zagreb | 2020 | 2137m2

I. gimnazija Osijek

Osijek | 2018 | 7500m2

Dječji vrtić Stenjevec

Zagreb | 2018 | 2200m2

Ekonomska škola Vukovar

Vukovar | 2018 | 7500m2