Dom socijalne skrbi NP1

Tipologija
Rehabilitacija
Godina
2018.
Veličina
1180 m2
Status
studija
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Robert Bodiš
Download
factsheet

Zgrada se formira na kosom i strmom terenu na način da se se usjeca u njega te prati slojnice i prirodan pad terena. Pod prizemlja zgrade terasasto se usjeca u strmi teren na način da prati slojnice i prirodan pad terena, te je tako omogućen kontinuirani kontakt i pristup s južne strane - pozicija ulaza i kolni vatrogasni pristup.

Zgrada se formira oko unutarnjeg dvorišta te visinski prati nepravilni i strmi okolni teren na način da, gledano izvana, nigdje ne prelazi visinu prosječne prizemnice.

 

Postiže se maksimalna pasivna zaštita zgrade, ali i internog vanjskog prostora. Istovremeno se formiraju stambeni i boravišni prostori koji s povišene kote imaju pogled prema gradu i kvalitetno južno osvijetljenje. Zgrada se tipološki organizira oko unutrašnjeg atrija koji predstavlja siguran i štićen vanjski prostor koji sadrži sve potrebne prostore za aktivnosti štićenika doma. U prizemlju se nalaze svi prostori dnevnog boravka, blagovanja i ostalih aktivnosti te su orijentirani prema jugu i unutrašnjem dvorištu.

Dnevni prostori blagovanja, boravka i aktivnog odomora se mogu lako povezivati u zajedničke prostore, a mogu se prema potrebi i režimu korištenja i odjeljivati. Također se svojim pozicioniranjem prema štićenom atriju proširuju vanjskim sadržajima kao što su rekreacija, vrtovi, igraonica za djecu u prirodi i vrtna terasa sa stolovima i klupama.

Radni prostori i prostori tretmana nalaze se u sjeveroistočnom kraku prizemlja, dok su gospodarske i utilitarne prostorije u jugozapadnom dijelu prizemlja, orijentirani prema gospodarskom dvorištu i parkiralištu.

Sve sobe i dnevne prostorije imaju i balkone sa pasivnom zaštitom od sunca, a pozicioniranjem smještaja u gornje dvije etaže omogućuje se kvalitetna vizura na grad. Svi smještajni i boravišni prostori imaju kvalitetnu južnu ili jugozapadnu orijentaciju.

Slični projekti - Rehabilitacija