Škola i dječji vrtić Pazdigrad

Tipologija
Edukacija
Lokacija
Split
Godina
2008.
Veličina
7700 m2
Investitor
Grad Split
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Mladena Ahmetović, Dubravka Perica
Download
factsheet
factsheet[EN]

Predviđena parcela za školu i vrtić izuzetno je zahtjevna zbog nepravilnog oblika, strmine terena, ali i zbog odnosa naspram postojećih i planiranih prometnica koje ju okružuju. Objekti škole i dječjeg vrtića projektirani su kao jedna cjelina i sa istim konceptualnim polazištima – niz lamela kaskadno prati nagib terena prema jugu, te su orijentirani na zajednički trg.

Oduzimanjem pojedinih dijelova terena formiraju se bogate javne vanjske površine i pristupni trg istovremeno omogućujući osvjetljenje dubokih prizemnih prostorija.

Školski trg nastao je urezivanjem u teren te je tako stvorena velika površina koja odmicanjem od prometnica stvara osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. 

 

Ulaz sa glavnog trga natkriven je širokim trijemom te se osim ulaza u školu tu nalazi i pristup u sportsku dvoranu. Trodijelna sportska dvorana skrivena je ispod lamela škole, a osvijetljena je nadsvjetlima. Sustav paralelnih lamela škole i vrtića omogućuje optimalnu južnu orijentaciju, dok se nagib terena koristi kako bi se svim lamelama omogućio pogled. 

Istovremeno prema ulici i naselju nastaje dinamična igra volumena i paralelenih kontura koje projiciraju dinamiku topografije terena. 

Sve lamele su povezane sustavom horizontalnih komunikacija projektiranih kao blage rampe, a između njih je formiran zaštićen prostor za rad i igru. Sve jedinice vrtića kao i učionice imaju izravan izlazak na teren odnosno terase. Lamele su međusobno spojene središnjim glavnim koridorom, tzv. unutarnjom školskom ulicom na koju su povezane sve vertikalne komunukacije.

Slični projekti - Edukacija

I. gimnazija Osijek

Osijek | 2018 | 7500m2

Dječji vrtić Stenjevec

Zagreb | 2018 | 2200m2

Ekonomska škola Vukovar

Vukovar | 2018 | 7500m2

Škola Supetar

Supetar, Brač | 2018 | 5800m2