H2

Tipologija
Hibridno, Stanovanje
Lokacija
Zagreb
Godina
2012.
Veličina
15545 m2
Investitor
privatni
Status
lokacijska dozvola
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Marina Brletić, Ivana Antičić, Tamara Barešić, Goran Mraović
Download
factsheet

Zagreb zadnjih desetak godina prolazi kroz intenzivne i uglavnom spontane urbane transformacije koje u prvom redu slijede logiku investicijskih okolnosti, a regulirane su različitim mehanički definiranim parametrima generalnog urbanističkog plana. Unutar konteksta suvremenog razvoja Zagreba,

nastojalo se projektu pristupiti istraživački i kritički prema nezanimljivom mainstreamu komercijalnih gradnji čime se ujedno stvara i dodatna vrijednost za samu investiciju.

 

Maksimalna visina pojedinog elementa zgrade je urbanističkim uvjetima definirana kao dvostruka u odnosu da udaljenost od ruba parcele. Pojednostavljena interpretacija takvih parametara dovela bi do forme „zigurata“, no razmjerno velika dubina zgrade dozvoljavala je i sofisticiraniji pristup. Ideja projekta zasniva se na kompleksnoj geometriji koja je nastala trodimenzionalnim preklapanjem pravilnih pravokutnih volumena između kojih su nastali otvoreni međuprostori različitih formata i ambijenata.

Istraživanje formalnih odnosa osnovnih elemenata i njihovo brižljivo usklađivanje sa tehničkim parametrima dovelo je do istovremeno pravilne i razigrane strukture zgrade. Svaki volumen kompozicije uvijek je čista prizma, a kroz njihova preklapanja nastaju bogatiji prostorni međuodnosi.

Projekt zgrade H2 u Hondlovoj ulici u Zagrebu

Hrvatski kandidat u finalu svjetskog festivala arhitekture

 

tportal.hr

Zahvaljujući poroznosti strukture, svjetlo i zrak dopiru u dublje i niže dijelove zgrade, a krovovi nižih volumena koriste se za terase. Osnovna vrijednost koju projekt nastoji postići jest fleksibilnost, modularnost i mogućnost hibridizacije sadržaja koju potiče upravo kompleksna, no funkcionalno otvorena organizacija.

Otvoreni tlocrt i neutralna artikulacija pročelja su generički, dok je istovremeno ostvareno formalno i prostorno bogatstvo koje je posljedica ne-hijerarhijskog komponiranja prizmatičnih volumena i njihovog prožimanja. Naizgled neutralna arhitektura omogućuje stvaranje individualiziranih situacija i formiranje ambijenata po mjeri budućih korisnika.

Slični projekti - Hibridno/Stanovanje

Kuća za odmor Lugarski Breg

Lugarski Breg, Dubravica | 2023 | 300m2

Market Centar - stambeno-poslovna zgrada

Zaprešić, Tržna ulica | 2023 | 4200m2

Projekt 6V

Zagreb, Šestinski vijenac | 2022 | 1200m2

Kuća za odmor Barat

Barat, Kanfanar | 2022 | 300m2