H2

Tipologija
Hibridno, Stanovanje
Lokacija
Zagreb
Godina
2012.
Veličina
15545 m2
Investitor
privatni
Status
lokacijska dozvola
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Marina Brletić, Ivana Antičić, Tamara Barešić, Goran Mraović
Download
factsheet
factsheet[EN]

Zagreb zadnjih desetak godina prolazi kroz intenzivne i uglavnom spontane urbane transformacije koje u prvom redu slijede logiku investicijskih okolnosti, a regulirane su različitim mehanički definiranim parametrima generalnog urbanističkog plana. Unutar konteksta suvremenog razvoja Zagreba,

nastojalo se projektu pristupiti istraživački i kritički prema nezanimljivom mainstreamu komercijalnih gradnji čime se ujedno stvara i dodatna vrijednost za samu investiciju.

 

Maksimalna visina pojedinog elementa zgrade je urbanističkim uvjetima definirana kao dvostruka u odnosu da udaljenost od ruba parcele. Pojednostavljena interpretacija takvih parametara dovela bi do forme „zigurata“, no razmjerno velika dubina zgrade dozvoljavala je i sofisticiraniji pristup. Ideja projekta zasniva se na kompleksnoj geometriji koja je nastala trodimenzionalnim preklapanjem pravilnih pravokutnih volumena između kojih su nastali otvoreni međuprostori različitih formata i ambijenata.

Istraživanje formalnih odnosa osnovnih elemenata i njihovo brižljivo usklađivanje sa tehničkim parametrima dovelo je do istovremeno pravilne i razigrane strukture zgrade. Svaki volumen kompozicije uvijek je čista prizma, a kroz njihova preklapanja nastaju bogatiji prostorni međuodnosi.

Projekt zgrade H2 u Hondlovoj ulici u Zagrebu

Hrvatski kandidat u finalu svjetskog festivala arhitekture

 

tportal.hr

Zahvaljujući poroznosti strukture, svjetlo i zrak dopiru u dublje i niže dijelove zgrade, a krovovi nižih volumena koriste se za terase. Osnovna vrijednost koju projekt nastoji postići jest fleksibilnost, modularnost i mogućnost hibridizacije sadržaja koju potiče upravo kompleksna, no funkcionalno otvorena organizacija.

Otvoreni tlocrt i neutralna artikulacija pročelja su generički, dok je istovremeno ostvareno formalno i prostorno bogatstvo koje je posljedica ne-hijerarhijskog komponiranja prizmatičnih volumena i njihovog prožimanja. Naizgled neutralna arhitektura omogućuje stvaranje individualiziranih situacija i formiranje ambijenata po mjeri budućih korisnika.

Slični projekti - Hibridno/Stanovanje

Zgrada Grmoščica

Zagreb | 2020 | 710m2

Stan MM

Zagreb | 2016 | 65m2

Obrtnički centar Kajzerica

Zagreb | 2013 | 39000m2