Sportska dvorana Račice

Tipologija
Sport
Lokacija
Račice, Vodice
Godina
2020.
Veličina
2500 m2
Investitor
Grad Vodice
Status
Idejni projekt
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Robert Bodiš
Download
factsheet

Nova sportska dvorana nalazi se unutar sportsko rekreacijske zone Račice smještene na rubu Vodica gdje se još nalaze nogometno igralište sa tribinama i pratećim sadržajima, budući turistički centar za posjetitelje te središnje parkiralište. Glavni ulaz je projektiran iz natkrivenog prolaza smještenog na jugoistočnom uglu gdje se nalazi ulaz za korisnike i gledatelje. Zaštićeni prolaz omogućuje povezivanje različitih nivoa terena koji se razlikuju za visinu jedne etaže od jugozapada do sjeveroistoka.

Projektirana je trodjelna dvorana sa tribinom za smještaj petstotinjak gledatelja, pratećim garderobama i sanitarijama, te mala trim dvorana sa teretanom. Predviđeno je sportsko borilište dimenzija cca 27x45 m koje uključuje rukometni teren, te tri košarkaška igrališta koja se pomičnim zavjesama mogu podijeliti u zasebne segmente dvorane koji se koriste neovisno. 

Dvorane sa nosačima velikih rasponima donekle koristi logiku tehničkih rješenja velikih hala sa prefabriciranim elementima, te tako omogućuje bržu i ekonomičniju izgradnju. 

Jugozapadno pročelje je projektirano sa vertikalnim, tlocrtno blago zarotiranim, prefabriciranim elementima koji služe kao zaštita od sunca, ali omogućuju poglede prema interijeru dvorane i tako već na ulazu najavaljuju sportska događanja. Nasuprotna sjeveroistočno pročeje je riješeno ostaklenjem ispred kojeg se nalazi kolonada čeličnih okvira koji osim funkcije zasjenjenja služe i za odvodnju sa krova.

Nova sportska dvorana je zamišljena kao suvremena interpretacija lokalnih mediteranskih značajki poput gradnje kamenom i stvaranja zasjenjenih prostora.

 

Jugoistočni zabatni zid uz glavni ulaz je riješen sa nosivom konstrukcijom čeličnih profila  koji nose gabione sa kamenjem. Nekadašnji suhozidi su interpretirani suvremenom prefabriciranom gradnjom koja na različite načine uključuje kamen, u gabionima ili kao fasadni dio betonskih prefabrikata.

Slični projekti - Sport