Bazen Dubrava

Tipologija
Sport
Lokacija
Zagreb
Godina
2019.
Veličina
5000 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Boris Vidaković, Robert Bodiš, Iva Erak
Download
factsheet

Novi objekt bazena projektiran je u specifičnom zagrebačkom kontekstu naselja Dubrava. Riječ je o prostoru gdje se susreću individualna stambena izgradnja i fragmenti modernističkog planskog urbanizma kreirajući niz neobičnih situacija u prostoru. Kao rezultat nastaje grad kolaž, koji je po mnogočemu amblematski i za druge rubne dijelova Zagreba.

U tlocrtu i presjeku je ostvarena svojevrsna prostorna petlja koja povezuje bazene, dvoranu i ulazni prostor. Razina prizemlja se upušta i  uvlači posjetitelje ispod bazena, te otvara malu dvoranu kroz niz prostornih sekvenci. Istovremeno, smaknute bazenske dvorane se fluidno nastavljaju jedna na drugu te otvaraju prema eksterijeru na sjevernom i južnom pročelju. Upravo ovakva orijentacija bazena u smjeru sjever – jug proizašla je iz neposrednog susjedstva - crkva i stambeni neboder sa bočnih strana, kao i logičnih nastavaka pješačkih puteva. 

Ovakva parcela sa svojim neposrednim okruženjem testira karakter intime kupanja i polugolog izdanja pojedinca. S jedne strane izloženost pogledima sa viših katova nebodera, a s druge pogledu sa platoa crkve. U takvom scenariju korisnici bazena postaju eksponati, tema razgovora i motiv pogleda. 

Smještaj na križanju sa sjeverne strane onemogućuje i uobičajeno otvaranje bazena prema jugu. Kao strategija je korišteno izdizanje etaže bazena na visinu prvog kata, kao i njeno zatvaranje (odnosno perforiranje) prema susjedstvu na istoku i zapadu.

Rezultat je naizgled autonomna forma kojom se istražuju mogućnosti ovakve tipologije istovremeno kreirajući javne i polujavne prostore.

 

Naizgled mala površina tretirana je kao kompleksna prostorna cjelina. Izdizanjem bazena nastaje gradski, gotovo metropolitanski osjećaj kupanja i plivanja s pogledom na grad. Istovremeno uzdignute staklene stijene postaju ekrani prema van koji direktno komuniciraju javni sadržaj novog bazena.

Slični projekti - Sport