ELEN leaf punionica

Tipologija
Javni prostor, Produkt dizajn
Lokacija
Zagreb
Godina
2016.
Veličina
50 m2
Investitor
HEP
Status
izvedeno
Autori
architecture: Ivan Galić, design: Ana Banić Göttlicher, Maša Vukmanović 
Suradnici
Damir Mance (architecture), Ivica Šaban (construction), Zlatko Galić (electric instalations), Elna Kabel (contractor)
Fotograf
Ivan Dorotić
Download
factsheet
  • 3 28.0 mm 16.0 200
  • 1/40 50.0 mm 16.0 200
  • 1/125 50.0 mm 2.2 200
  • 3 14.0 mm 22.0 200
  • 1/5 14.0 mm 14.0 200
  • 0.3 50.0 mm 14.0 200
View more photos of our projects on Flickr

Elen leaf je stanica za punjenje električnih automobila, prva u Hrvatskoj koja za napajanje koristi solarnu energiju. Sastoji se od nadstrešnice sa solarnim panelima, ultrabrze punionice i prepoznatljivog totema. Ova tehnološki i dizajnerski jedinstvena punionica predstavlja spoj koncepta elektromobilnosti i primjene obnovljivih izvora energije.

Dizajn stanice inspiriran je osnovnim biološkim proizvodnim procesom koji pokreće sav život na Zemlji – fotosintezom.

 

Primarno mjesto odvijanja fotosinteze u biljkama je list, stoga je bilo posve prirodno da stanica dizajnom komunicira upravo taj ekološki aspekt. Osim toga, gradijent zelene boje koji kreće od svijetlo zelene do tamno zelene, gotovo crne boje, da bi se pri vrhu stopila s crnom bojom laminiranih monokristalnih solarnih panela, na jasno artikuliranim plohama sugerira i proces punjenja automobila.

Stanica svojom površinom ulazi u standardno parkirno mjesto, tako da uzurpacije prostora praktički nema. Tipski objekt poput ovog može se izvoditi na raznim lokacijama, a zahvaljujući svojoj modularnosti može se proizvesti i montirati relativno brzo. Čelični konstruktivni kostur s plaštom od čeličnog lima koji ujedno služi i za odvodnju krovnih voda, zatvoren je s gornje strane solarnim pločama i „svijetlećim kutijama“ od polikarbonata, a s donje strane kutijama od perforiranog čeličnog lima. 

ELEN leaf solarna stanica za punjenje električnih vozila dobila je

iF DESIGN AWARD 2017

 

dizajn.hr

U strop nadstrešnice ukomponirana je linijska LED tehnička rasvjeta u dilatacijama između stropnih panela koja dodatno naglašava vizualni identitet objekta. Svjetlosni efekt dekorativnog karaktera nadstrešnice kroz „svjetlosne kutije“ naglašava nosač uz postupno reduciranje intenziteta od nižih prema višim razinama nosača nadstrešnice, ujedno prateći i gradaciju zelene boje na horizontalnim pločama.

Tipski objekt stanice za punjenje električnih automobila iskorišten je kao platforma za integraciju različitih pristupa koji objedinjuju arhitekturu, dizajn i održivost. Naizgled jednostavan objekt projektiran je kao prepoznatljiv znak u prostoru. Osim što je vizualno atraktivna stanica Elen leaf integrira održive tehnologije unutar jednog do rijetkih primjera produkt dizajna te vrste u Hrvatskoj. Projekt tipske stanice za punjenje električnih automobila predstavlja rijedak napor u istraživanju odživosti, kao i spoj arhitekture i dizajna.

Slični projekti - Javni prostor/Produkt dizajn

Spomenik domovini

Zagreb | 2016 | 1200m2

Obalni pojas Baške

Baška, Krk | 2015 | 33500m2

Centar Podgore

Podgora | 2012 | 12500m2