Zagorje Gastro Centar

Tipologija
Interijer, Turizam
Lokacija
Sveti Križ Začretje
Godina
2016.
Veličina
70 m2
Investitor
Krapinsko-zagorska županija
Status
izvedeno
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Robert Bodiš, Sanda Moharić, Rea Vidović
Download
factsheet

Idejno rješenje interijera u postojećoj građevini predviđa sadržaj Info gastro centra Zagorje, čija je namjena unaprijeđenje i promocija turističke ponude Krapinsko-zagorske županije.

Kao osnovni konceptualni i kompozicijski element artikulacije prostora predviđen je kartonski cjevasti element – kartonska tuba tipskih promjera. Kartonske tube odabrane su kao interijerski element oblikovanja zbog fleksibilnosti upotrebe i niske proizvodne cijene. Pružaju mogućnost integracije dodatnih elemenata kao što su kružne ploče od bijelog pleksiglasa koje se montiraju kao pokrovna ploha (gornja baza) karonskog cilindra, i služe kao uporabna površina. Svi cjevasti elementi su ujedno šuplji te služe kao spremišni elementi.

Kartonski elementi grupirani su u prostoru na način da unutar kružnog tlocrta stvaraju žarišne točke s pripadajućim namjenama. Osnovne grupe unutar oblikovnog rasporeda su prostor info pulta, izložbeni prostor, prostor za degustaciju prehrambenih proizvoda i pića, grupa za sjedenje i prezentacijski prostor.

Prateće prostorije sanitarija i čajne kuhinje fiksiraju kružnu vezu unutar kružnog tlocrta te su obložene crnim drvenim platicama, koje predstavljaju autohtoni lokalni materijal kao asocijativnu vezu s podnebljem i duhom mjesta na kojem se info centar nalazi.

S obzrom na namjenu promocije znamenitosti lokalne zajednice i očekivanu količinu sadržaja, nužno je bilo osmisliti potreban gradivni element prostora koji će pružiti fleksibilnost i mogućnost brze transformacije.

Cijevi od kartona produkt su domaće industrije kao i drvene obložne platice, te su materijali kojima se može lako i jednostavno manipulirati.  Lokalnost i fleksibilnost osnovne su polazne točke koncepta.

Osnovni pristup info gastro centru bio je stvaranje jednostavnog i poticajnog prostora baziranog na jefitinim, modularnim i lako zamjenjivim elementima.

 

Zahtjevi suvremenog života, turističke djelatnosti i potrebe za lokalnom autentičnošću osvjestili su potrebu stvaranja jedinstvenog prostora koji će biti prepoznatljiv u svim svojim modalitetima korištenja.

Slični projekti - Interijer/Turizam

Kuća za odmor Barat

Barat, Kanfanar | 2022 | 300m2

Stanica 50

Zagreb | 2018 | 150m2