Vrbani III

Tipologija
Urbanizam
Lokacija
Zagreb
Godina
2004.
Veličina
299200 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
3. nagrada - arh.urb. natječaj
Autori
Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann, Ivan Galić
Suradnici
Rene Lisac
Download
factsheet

Prijedlog urbanističke koncepcije naselja Vrbani III predlaže naselje kao grad vidljiv s jezera. Specifična neposredna blizina jezera Jarun se obuhvatom natječaja zanemaruje te se tako propušta uspostaviti odnos sa samim jezerom. Bijeg od jezera zbog straha od uništavanja jezera izgradnjom, odnosno izbjegavanje prostornih konflikata rezultira izbjegavanjem interakcije.

Stanovati na Jarunu ne znači nuditi jezero kao dnevni boravak već postići najveću kvalitetu života u stambenom naselju kojemu će obližnje rekreacijske površine donijeti dodatnu kvalitetu. 

 

Sjeverni dio naselja je projektiran sa čvrstim rubovima blokova i lamela tako da dominira urbani ambijent gradske ulice dok je južni dio zamišljen kao prostorni kontrast - blokovi prerastaju u široki obruč kojim je definirana praznina sa zelenilom. Jasne gabarite ulica zamjenjuje niz trodimenzionalnih fragmenata bloka koji pulsirajući sugeriraju različite stambene tipologije. Istočni dio predviđen za smještaj rekreacijskih i sportskih objekata čime je zona rekreacije integrirana u zonu zelenila.

Kada šetamo uz Jarun vidimo razne ostakljene barake, noćne klubove i kafiće, ali ne vidimo grad. Osjećaj boravka u prirodi je potrebno sačuvati ali nije potrebno skrivati da je i Jarun dio grada. S jezera trebamo vidjeti grad. Sukladno tome predviđena je izgradnja sambenih tornjeva koji bi bili vidjlivi s jezera. Vertikalni akcenti postaju dio identifikacijske slike naselja u širem gradskom kontekstu.

Uspostavlja se prioritet slijeda prostora a ne prioritet slijeda forme. Mjerilo naselja gradira kako se približava jezeru – uska crta neba uz drvored na Horvaćanskoj se zamjenjuje zrcalnim odrazom neba u Jarunskom jezeru.

Slični projekti - Urbanizam

Rujevica

Rijeka | 2011 | 4570000m2

Mullerov brijeg

Zagreb | 2010 | 281000m2

Park Oranice

Zagreb | 2009 | 6551m2

Čvor Buzin

Zagreb | 2004 | 690000m2