Stan MM

Tipologija
Interijer, Stanovanje
Lokacija
Zagreb
Godina
2016.
Veličina
65 m2
Investitor
privatni
Status
u izvedbi
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Robert Bodiš
Download
factsheet

Interijer stana konceptualno se rješava kroz jedan arhitektonski element – ormar od crnog drveta i čelika s reflektirajućim plohama zlatne boje – koji se smješta duž cijelog zida stana i organizira po namjeni kroz raster čeličnih profila. Taj element predstavlja ujedno i scenografsku kulisu i osnovni element raščlambe funkcionalne dispozicije stana.

U dnevnom boravku raster stvara kvadratična polja koja se ekstrudiraju u prostor stana ili čine negative u obliku niša. Svako izvlačenje je ujedno i utilitarno: u pojedinim slučajevima izvučeni element od crnog drveta služi kao klupa, stol, radna površina kuhinje ili spremišni prostor u višoj zoni prostorije. Ovaj geometrijski koncept fiksiran je upotrebom crnih čeličnih profila koji čine osnovni modul unutar kojih se ormarski elementi nalaze.

U spavaćoj sobi se ormar rastvara u nišu za tuširanje, nišu s umivaonikom i prostor za krevet. Kompozicijski ga artikuliraju crne čelične šipke, a zatvorenija ploha ormarskih fronti dematerijalizira se kroz oblogu od visoko reflektirajućeg materijala zlatne boje. Zrcalni ormarski element u spavaćoj sobi nadopunjen je stropom u jednakom crnom rasteru s plohom od pleksiglasa putem kojeg se prostor ravnomjerno iluminira. 

Interijerom stana  se tematizira životni prostor u kojem se suočavaju industrijska i scenografska arhitektura. S jedne strane prostor se artikulira industrijski racionalnim, postojanim i jednostavnim elementima od crnog drveta i željeza koji se unutar matematičkog rastera napinju duž zidova stana i prihvaćaju sve nužne funkcije stana – pripremu hrane, spremanje stvari, blagovanje, pranje. 

Preko ovog osnovog sloja prevučen je još jedan sloj – onaj u kojem ova utilitarna kompozicija postaje scenografska kroz aplikaciju ploha zrcala zlatne boje. Napram čvrstih i robusnih elemenata zrcalo ima dematerijalizirajući efekt – razgrađuje pravi dojam veličine prostora te refleksijom u boji zlata stvara prostor-kulisu.

Zrcalni elementi u kompoziciji time postaju filter-fotografija, kulisa stvarnija od stvarnosti.

 

Korisnika se suočava sa činjenicom deindustrijalizacije, čije mjesto zauzimaju nove prakse i običaji, prije svega u segmentu turističkih djelatnosti i opće informatizacije života kroz online platforme. Korisnika se u prostoru suočava sa izmjenom dojmova između postojane stvarnosti i njezine neprestano mijenjajuće nadogradnje u virtualnom.

Slični projekti - Interijer/Stanovanje

H2

Zagreb | 2012 | 15545m2

Kuća FN

Zagreb | 2006 | 650m2

Toranj Strojarska

Zagreb | 2011 | 10500m2

Heinzelova

Zagreb | 2013 | 7420m2