Autocommerce Rudeš

Tipologija
Hibridno, Stanovanje
Lokacija
Zagreb
Godina
2008.
Veličina
17000 m2
Investitor
Autocommerce
Status
2. nagrada - arh.urb. natječaj
Autori
Ivan Galić
Download
factsheet

Novi poslovno stambeni kompleks nalazi se na križanju jedne od najfrekvenijih prometnica – Zagrebačke avenije. Šire područje uz aveniju prostor je velikih transformacija zadnjih dvadesetak godina i razvija se bez pravog plana, te su pojedine intervencije u prostoru prepuštene privatnim inicijativama. Na relativno maloj parceli predviđen je specifičan i zahtjevan program velike kvadrature koji obuhvaća poslovne prostore, autosalon i stanove.  

Kao konceptualno rješenje predloženo je vertikalno nizanje programa, odnosno kontinuirano penjanje blagom rampom koja je u logici kretanja automobila a omogućuje i kontinuiranu horizontalnu komunikaciju stambenim i poslovnim etažama. Specifičnost objedinjavanja četiri različita sadržaja i jedinstveni hibrid nudi i specifičnu flekibilnost – svaki odrezak ne prostornoj spirali može biti dulji ili kraći pa prema tome se i pojedine funkcije mogu jednostavno povećaviti ili smanjivati.

Stambeni dio zgrade organiziran je od 3. do 8. kata. Tipološki odgovara zgradi sa otvorenim galerijama i izdvojenom komunikacijskom vertikalom. Specifičnost horizontalnih komunikacija jest u tome što nastavljaju logiku spiralnog penjanja pa su tako svi katovi spojeni nizom blagih rampi. U središtu je predviđen ozelenjeni atrij koji rješava problem miješanjanja komunikacija i buke i nudi mirnu oazu.

Kao identiteska poveznica nameće se antologijska FIAT-ova tvornica u Torinu – ikonična zgrada za FIAT, ali i arhitekturu definiranu automobilima. Prostorna spirala omogućuje potpunu afirmaciju glavnih karakteristika programa. Specifičnost odizanja od tla omogućuje da je cijeli autosalon pregledan iz svih kutova, kako iz vanjskih uličnih perspektiva, tako i interijerskih u salonu. Unutarnja organizacija prostora naglašavai maksimalmno koristi dijagramski karakter tlocrta.

funkcija = konstrukcija = pojavnost = identitet

 

Tokovi kretanja proizlaze iz vertiklanog stackinga različitih programa u jedan hibrid. Presjeci proizlaze iz tokova kretanja koje, a konstrukcija proizlazi iz takvih specifičnih presjeka. Vanjska ovojnica proizlazi iz konstrukcije i kontuiranih tokova kretanja.

Izostaje klasična podjela na katove. Logika i koncept automobilske garaže iskorištena je za objedinjavanje različitih programa u jedinstveni hibrid. Cijela kompleks postaje markacijska građevina sa prepoznatljivim identitetskim svojstvima.

Slični projekti - Hibridno/Stanovanje

Kuća za odmor Lugarski Breg

Lugarski Breg, Dubravica | 2023 | 300m2

Market Centar - stambeno-poslovna zgrada

Zaprešić, Tržna ulica | 2023 | 4200m2

Projekt 6V

Zagreb, Šestinski vijenac | 2022 | 1200m2

Kuća za odmor Barat

Barat, Kanfanar | 2022 | 300m2