Sportska dvorana Zlatar Bistrica

Tipologija
Sport
Lokacija
Zlatar Bistrica
Godina
2016.
Veličina
2000 m2
Investitor
Osnovna škola Zlatar Bistrica
Status
u izgradnji
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Rea Vidović, Robert Bodiš
Download
factsheet

Nova sportska dvorana u Zlatar Bistrici projektirana je na mjestu školske sportske dvorane koja je oštećena u požaru. Za postojeću školu dostatna bi bila jednodijelna dvorana, međutim za potrebe zajednice i natjecateljskih klubova projektirana je dvodijelna dvorana.  

Nova sportska dvorana u Zlatar Bistrici pokazuje ambicije lokalne zajednice u manjim sredinama da putem sporta postaju prostori većih događanja nego što bi sama veličina mjesta upućivala. Dvorana je katalizator društvenog, rekreativnog i sportskog života koji na zajednicu ima učinak homogenizacije i povećanja kvalitete življenja u lokalnoj sredini.

Objekt dvorane sa velikim rasponima donekle koristi logiku i rješenja velikih hala za koja postoje spremna tehnička rješenja koja se prilagođavaju za ovu svrhu.

 

Pročelja su uglavnom planirana kao sustav prefabriciranih betonskih elemenata. Zidovi su projektirani kao troslojni elementi sa središnjim slojem u funkciji izolacije, dok su vanjske i unutarnje plohe završno obrađene u kontroliranim uvjetima. 

Dolomitni agregat dijabaz koji je korišten u betonu kao vanjska površina fasade, svojim karakteristikama i tamno zelenom bojom asocira na lokalne materijale, prvenstveno sljemenski kamen koji je eksploatiran i nije više dobavljiv.

Kako je na parceli teren u padu od istoka prema zapadu, a visinska razlika iznosi približno 4 metra, u interijeru je ostvaren prostorni kontinuitet od povišene galerije u nivou školskog trga, s koje s pristupa tribini do sportskih terena, koji su u razini kolnog pristupa na jugu.

Interijer definiraju krovni drveni lamelirani nosači i sekundarna konstrukcija, a dosljedno su korišteni drveni elementi  u svrhu akustike i opreme, kao akcenti poput klupa na tribinama ili obloge zidova oko terena.

Zapadno uzdužno pročelje projektirano je sa karakterističnim zakošenim betonskim panelima koji omogućuju prodor svjetla u interijer, ali spriječavaju pretjerano osunčanje sa nepovoljne zapadne strane.

Slični projekti - Sport

XII gimnazija i klizalište

Zagreb | 2013 | 15100m2

Rukometni centar Svetice

Zagreb | 2005 | 12800m2

Kompleks URIHO

Zagreb | 2008 | 30000m2