SEECEL Centar za razvoj poduzetništva

Tipologija
Hibridno, Smještaj
Lokacija
Zagreb
Godina
2013.
Veličina
8900 m2
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Tamara Barešić, Marija Beg, Kristina Martinec, Goran Mraović
Download
factsheet
factsheet[EN]

SEECEL (The South East European Centre for Entrepreneurial Learning) centar objedinjuje više sadržaja različitih namjena. Osnovna funkcija je upravna sa smještajnim kapacitetima i pratećim višenamjenskim prostorima za održavanje radionica, seminara, kongresa i sl. Prema organizacijskoj shemi SEECEL centar sastoji se od pet funkcionalnih cjelina: uredski dio, dio za razmjenu znanja, smještajni i ugostiteljski dio, servisni dio i garaža te vanjski prostori ‐ inovacijski park.

Važnost energetske učinkovitosti uvjetovala je zgradu koja maksimalno hvata južnu kvalitetnu orijentaciju, a izduženost objekta koristi racionalni koridorski sustav nizanja prostora i funkcionalnih grupa, te njihovo preklapanje na mjestima gdje se programski predviđaju specifične unutarnje veze. 

Konstruktivnim pomacima u pločama omogućena je direktna južna osvijetljenost unutarnjih komunikacijskih koridora na višim etažama ureda i hotela. Sadržajna neutralnost prostora i osnovne postavke slaganja volumena prilagođene energetskoj učinkovitosti omogućili su ispitivanje i istraživanje arhitektonske forme kao cjeline sastavljene od niza kubusa. Rezultat je izdužena dinamična forma koja je orijentirana sa svojom titrajućom pojavnosti prema gradskoj aveniji s južne strane.

Energetska učinkovitost ostvarena je multidisciplinarnim pristupom - prostorno arhitektonskim rješenjem, odabirom strojarskih sustava, fizike zgrade, odabirom tehnoloških riješenja kod fasadnih sustava, specifičnostima elektro instalacija i kontrole rasvjete u kombinaciji sa integriranim sustavom kontrole zaštite od sunca, korištenjem obnovljivih izvora energije i dr.

Okoliš SEECEL centra nadopunjen je Inovacijskim parkom koji upotpunjuje osnovnu namjenu centra tako što će se koristit kao mjesto vanjskog boravka i socijalizacije svih korisnika te u prezentacijske svrhe kao mjesto promicanja poduzetničkog i inovacijskog duha. Sastavni dio parka jest i natkriveni prolaz na južnom dijelu zgrade koji funkcionira kao zaštićeni prostor pogodan za dodatne aktivnosti, izložbe i događanja u parku.

Slični projekti - Hibridno/Smještaj

Obrtnički centar Kajzerica

Zagreb | 2013 | 39000m2

Heinzelova

Zagreb | 2013 | 7420m2