Crkva Špansko Oranice

Tipologija
Religija
Lokacija
Zagreb
Godina
2008.
Veličina
3000 m2
Autori
Ivan Galić
Download
factsheet

Projektom se težilo očuvati neprekinutost pješačkih tokova te uklopiti u novoizgrađeno naselje sa postojećim dominatnom urbanističkom matricom. Projekt je planiran u fazama, te bi se u prvoj etapi izgradile crkva s pratećim i pomoćnim sadržajima crkve, pastoralni centar i crkveni trg, a u drugoj etapi župni dvor i hostel.

Crkva zauzima povišeni položaj u odnosu na okolne pješačke površine čime se oslobađa prizemlje za pješaka i formira kvalitetna natkrivena zone crkvenog trga te pridonosi smanjivanju štetnih utjecaja blizine jakih prometnica. 

Hostel je formiran kao zapadna lamela sa pogledom na unutrašnjost naselja sa jedne strane i crkveni trg s druge strane, većim dijelom natkriva prostor trga i oslobađa maksimalno taj javni prostor i pješačke veze.

Prostorni elementi crkve formirani su koristeći svjetlo kao važan čimbenik artikulacije prostora i kreiranja akcenta.

 

Rezultat je naglašeno ekspresivna forma u doživljaju iz blizine dok urbanistički zadržava jasnu čitljivost i vezu sa obližnjim stambenim naseljem.

Zbog činjenice da su tri glavna volumena izdignuta od površine terena, crkveni trg dobiva kvalitetni natkriveni prostor, a na povišenom dijelu između lamela stvaraju se mali intimni dijelovi crkvenog trga koji funkcioniraju kao predprostori za sporedne ulaze u crkvu i omogućuju kratke vanjske veze između susjednih lamela.

 

Slični projekti - Religija

Crkva Rijeka

Rijeka | 2012 | 4000m2