ALUart forum

Tipologija
Kultura, Javne zgrade
Lokacija
Zagreb
Godina
2014.
Veličina
1400 m2
Investitor
Sveučilište u Zagrebu
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Kristina Martinec, Iva Dubovečak, Goran Mraović, Darija Turina
Download
factsheet

Umjetnička galerija Akademije likovnih umjetnosti ALUARTFORUM sastavni je dio planiranog Sveučilišnog kampusa ALU s ciljem ostvarivanja suvremenog rješenja novog izložbenog prostora za prezentaciju i doživljaj umjetničkih djela koji bi omogućio artistički dijalog i postao oblik umjetničkog foruma. Koncept projekta bio je osloboditi prizemlje čime bi se potencirala prostorna i vizualna veza ulica - park, a koje bi uz to postalo mjesto susreta, druženja, okupljanja, umjetnosti na otvorenom - izložbi, performansa i sl.

Komunikacije i servisne prostorije grupirane su u dva bočna služeća pojasa, koja su ujedno i konstruktivno u funkciji oslobađanja središnjeg dijela u što slobodniji i fleksibilniji prostor za izlaganje. Funkcionalna organizacija prostora proizlazi iz osnovne organizacije glavnih izložbenih prostora koji su organizirani po principu vertikalno povezanih bijelih kutija kroz tri etaže.

Svi kubusi izložbenih prostora tlocrtno su slobodni kako bi  se prostor mogao prilagoditi  različitim medijima i koncepcijama izlaganja.

 

Glavni izložbeni prostori mogu se otvarati prema komunikacijama i pročeljima sustavom okretnih elemenata zida čime se bitno povećava funkcionalna raznolikost. Niz od četiri vertkalno poslagane kutije svojim izmicanjem prilagođavaju se prostornim i urbanističkim zadatostima. 

Konceptualne prednosti prostornog rješenja - izmicanje također oslobađa površine za komunikaciju koje stvaraju interni sustav kreatanja, boravka i doživljavanja cjeline. Transparentna opna obuhvaća sve zatvorene prostore izložbenih prostora i povezuje ih u cjelinu koja dobiva dodatnu kvalitetu u vidu negativa koji nastaje oduzimanjem punih kutija od staklene ovojnice. Položaj izložbenih prostora unutar volumena zgrade utječe na različit stupanj osvjetljenosti pojedinih izložbenih  prostora i omogućuje različito ozračje izložbe i doživljavanje umjetničkih djela. Time je omogućeno posjetitelju da doživi umjetnost u drukčijim uvjetima za različitih posjeta, u različito doba dana, u različitim prostorima, bez utjecanja na kvalitetu umjetničkih djela.

Slični projekti - Kultura/Javne zgrade

SEECEL

Zagreb | 2013 | 8900m2

Crkva Rijeka

Rijeka | 2012 | 4000m2

Centar za posjetitelje SDŽ

Dugopolje | 2015 | 600m2